Myter & fakta

1. myte: Diabetes skyldes overvægt

Fakta: Type 1 diabetes skyldes ikke overvægt. Forskerne ved endnu ikke, hvad der udløser type 1 diabetes; men genetiske og miljømæssige faktorer menes at være udløsende faktorer.

2. myte: Diabetes skyldes, at du har spist for meget sukker og for mange søde sager

Fakta: Type 1 diabetes er en autoimmun sygdom og skyldes ikke, at du har spist for meget sukker eller for mange søde sager.

3. myte: Insulin helbreder diabetes

Fakta: Insulin er den eneste behandling mod type 1 diabetes, men insulin helbreder ikke type 1 diabetes, og det er en livslang medicinsk behandling med minimum 4 daglige injektioner eller insulinpumpe.

4. myte: Hvis bare en person med type 1 tager sin insulin og måler sit blodskukker, sker der ikke noget

Fakta: At tage insulin og måle blodsukkeret er fundamentalt for at opnå en god kontrol med blodsukkeret, men mange parametre påvirker blodsukkeret, og det kan være svært at styre, også selv om man måler sit blodsukker flere gange dagligt og tager sin insulin. Stress, hormoner og sygdom påvirker blodsukkeret. Især teenagere oplever udfordringer, når deres krop vokser og er under påvirkning af hormoner.

5. myte: Har du diabetes, må du ikke spise sukker

Fakta: Et begrænset indtag af sukker og kulhydrater gør det lettere at opnå balance i blodsukkeret. En person med diabetes kan godt spise sukker og søde sager, når der bliver taget højde for det med indgivelse af mere insulin.

Når blodsukkeret bliver for lavt, så er det endda akut og nødvendigt at indtage hurtige kulhydrater for at undgå hypoglykæmi, såkaldt lavt blodsukker.

6. myte: Kun børn får type 1 diabetes

Fakta: Type 1 rammer alle; børn, teenagere og voksne og begge køn ligeligt.

7. myte: Personer med type 1 kan ikke dyrke sport

Fakta: Fysisk aktivitet og sport er vigtigt for alle også for dem, der har type 1 diabetes. Fysisk aktivitet er med til at stabilisere blodsukkeret. Der findes mange eksempler på at type 1 ikke er en forhindring for at dyrke idræt på højt niveau.

8. myte: Kvinder med type 1 diabetes bør ikke få børn

Fakta: Takket være bl.a. insulinpumper og avancerede blodsukkermålere er det blevet betydeligt lettere at gennemføre en graviditet, selv om man har type 1 diabetes. En graviditet kræver dog en ekstraordinær indsats for at opretholde et blodsukker, der er tæt på et normalt blodsukker.

9. myte: Personer med diabetes udvikler uanset hvad følgesygdomme

Fakta: Følgesygdomme til diabetes er ikke uundgåelige. Det er endnu uvist, hvorfor nogen personer udvikler følgesygdomme til deres diabetes og andre ikke gør. Der bliver forsket i årsagerne til, at nogen får følgesygdomme og andre ikke gør. Det eneste, der er videnskabeligt dokumenteret er, at der sammenhæng mellem en god regulering af blodsukkeret og sandsynligheden for ikke at udvikle følgesygdomme.