Abbott: Ny mulighed for at få Freestyle Libre

Libre Type 1 diabetes

Abbott ændrer politik i forhold til Freestyle Libre. Det sker gennem kommunernes ordning om frit valg af leverandør. Forvirret? Læs med her.

I praksis betyder det nye tiltag, at du kan bruge frit leverandørvalg til at få din kommune til at betale helt eller delvist for en Libre 1 eller 2. Du kan ikke bare shoppe dem hos ReaMed eller Mediq.

Du skal bruge ordningen “frit leverandørvalg” til at søge om at få udgifterne til Libre dækket af kommunen helt eller delvist. Delvist betyder, at du selv betaler prisdifferencen mellem kommunens udgifter til dine teststrimler og udgiften til Libre.

  • Du skal lidt forenklet forklaret først sende en ansøgning til sin kommune og få en bevilling til fritvalg af leverandør. Når du har den, skal des sendes til Abbott via website og de regner prisen ud.

  • For at du kan få denne type type bevilling fra kommunen, kræver det bl.a, at kommunen indhenter oplysninger om hvor mange teststrimler du bruger fra dit ambulatorium.

Det er ikke en webshop de har lavet

Abbott laver ikke en almindelig webshop, så det er svært selv at beregne prisen. Der er nemlig mange variable. Husk også at kommuner får lavere priser på hjælpemiddeludstyr, end hvis vi selv skal ud og købe det til den pris som eksempelvis Libre sælges for på Amazon.

Det er svært at regne ud, hvad du selv kommer til at betale. Det er et regnestykke Abbott laver for dig, når de har en bevilling fra kommunen om at du kan bruge fritvalg ordningen.

Prisen du betaler kommer an på mange faktorer

Prisen kommer også an på hvor “dyre” teststimler du i forvejen har bevilling til.

Alle kan altså få adgang til Libre nu – det er måske lidt besværligt – og det vil variere, hvor meget den enkelte borger kommer til at betale for en sensor.

Med dette tiltag håber vi, at det kan ruske op i området for hjælpemidler og at mange flere af os får mulighed for og adgang til at kunne scanne sit blodsukker.

Lad os slå fast: Type1s holdning er, at alle med type 1 diabetes skal have lige adgang til og offentligt betalt diabetesteknologi. Alt andet er uanstændigt. Men når politikerne er uenige, er vi glade for at kunne dele med jer, at Abbott har besluttet at åbne for salg af Libre 1 og 2 til private pr. 28. marts 2022, også selvom det sker gennem kommunernes fritvalgsordning.

Type1 – Tænketank for Diabetes

Her er en brochure, hvor Abbott forklarer, hvad du skal gøre:

Vi har i Type1 – Tænketank for Diabetes i flere år kæmpet for, at få Abbott til at skifte kurs. Vi mener, at situationen har været fastlåst, og at nye metoder derfor skulle i brug.

Fra nu af behøver du ikke længere købe Libre via særlige forbindelser i Tyskland på Amazon. Men der er stadig ikke nogen webshop. Handlen går gennem kommunen og betales via bankoverførsel.

Kontakt din kommune og ambulatorie for next step

Kontakt din kommune om next step. Det er en læge på dit diabetesambulatorium, der skal skrive i din journal, hvor mange teststrimler du dagligt anbefales at bruge.

Vi håber ikke, at der kommer 98 kommunale måder at løse opgaven på. Men vi kan godt frygte det.

Vi skal fra Type1s side gøre vores bedste for at følge op og dele viden om, hvordan det går med bevillingerne ude i kommunerne.

Her er Abbotts egen præsentation at tiltaget, som vi har fået lov til at dele.

Den er lavet til sundhedspersonalet på landets diabetesambulatorier.

Her kan du få et hurtigt kig på hvad Abbott skriver (s.1-5):

Du bedes åbne pdf’en for at læse resten.

Kontakt ved spørgsmål

Du kan kontakte dit ambulatorium, hvis du har spørgsmål til ordningen, men det er ikke sikkert alle ved alt om det endnu.

Du kan også kontakte din kommune og tale med den afdeling der arbejder med at bevilge hjælpemidler.

Du kan ringe Abbotts kundeservice på 39 77 01 90. De har også en kontaktformular på deres website.