Hjælp til livet med type 1 diabetes

hjælp

Her har vi samlet links til hvor du kan få hjælp, nye ideer eller inspiration til livet med type 1 diabetes – fra andre der selv lever med sygdommen! Alt fra online fælleskaber på sociale medier til fysiske netværk, websites, blogs, apps og gadgets. Vi går ind for brugerdreven innovation. Derfor har vi valgt de tilbud ud, som er udviklet eller skrevet af personer, der selv lever med type 1 diabetes eller er tæt på en med diabetes. Vi er ikke nødvendigvis 100% enige med metoder og holdninger – men vi synes det er værd at støtte alle, som bruger deres egne erfaringer til at hjælpe andre.

Læsetid: 3 Minutter

Facebook

Liste med 20 danske Facebookgrupper i pdf

Vi har udarbejdet denne liste med de 20 danske facebookgrupper, som er de største pr. 1 august 2020, og som omhandler type 1 diabetes og diabetesudstyr. Grupperne er startet af og administreres af personer med type 1 diabetes tæt inde på livet.

Tøjmærker

Kasjé

Kasjé er et dansk tøjmærke til børn, der indeholder en smart funktion, der gør, at insulinpumpen kan komme ud at ligge i lommen, så det nu er slut med at hive op i tøjet eller dreje en bæltetaske rundt for at komme til insulinpumpen. Istedet ligger pumpen altid i den samme lomme, er nem at få frem og tilbage. Kasé er udviklet af en familie, som har en datter med type 1 diabetes.

AnnaPS

AnnePS er en svensk virksomhed startet af en svensk kvinde, Anna Sjöberg, der selv har type 1 diabetes og bruger insulinpumpe. Hun laver undertøj der er skabt til insulinpumper og til alle aldre og køn.

Coaching

Diabetesuniverset v. Charlotte Maul

Charlotte Maul har selv type 1 diabetes og er diabetescoach. Hun skriver på facebook og blogger også på diabetes.dk.

Livskunst.nu

Annabianca Milter er stresscoach og har startet en virksomhed Livskunst.nu, hvor hun stresscoacher, holder foredrag mv. Det særlige ved hende er igen, at hun selv lever med type 1 diabetes og har gjort det i mange år. Hun bor i Stege på Sydsjælland.

Marianne Grundtoft Mose

Marianne Grundtoft Mose, Life and diabetes coach, ICF certified at Mindjuice Denmark. Marianne har haft type 1 diabetes, siden hun var ung. Kontakt hende for en aftale.

Psykoterapi

Lisbeth Olsen

Lisbeth Olsen er uddannet psykoterapeut og har en klinik, hvor du får en terapeut, som kender alt til livet med type 1 diabetes. Hun har selv haft en spiseforstyrrelse som så mange andre, der lever med type1 diabetes. Hendes klinik ligger på Frederiksberg.

Podcast

SukkerSygt

Podcastserie lavet af to unge kvinder i begyndelsen af 20erne, Amanda Phil og Amanda Broe Hansen. I 30 minutters samtaler fortæller de dybt ærligt om deres liv med type 1 diabetes. De har også gæster med type 1 diabetes. Du skal have en app til at aflytte podcasts på din telefon.

Blogs

Glimmerglykose

Blog om type 1 diabetes og teknologi. Bloggen skrives af Helene Annelise Brønnum Jensen, som bor i Aalborg og looper.

Mindiabetes

Blog for unge skrevet af Lærke Folke Thømming, som selv er midt i tyverne.

LivMartine

Liv Martine vandt Bagedysten i 2015. I 2020 fyldte hun 30 og blev mor. Liv Martine har en madblog. Hun holdt sin type 1 diabetes skjult for offentligtheden i flere år, men er nu helt offentligt omkring det. Liv MArtine har sin instagramprofil på @livmartine

Flawless Diabetes

Her kan du læse Emilie Bro Lindhardts blog om at have diabulimia, da hun var yngre. Emilie skriver ikke mere på bloggen, men har ladet bloggen stå for at hjælpe andre.

Diving 2000´s blog – Gode råd om dykning

Blogindlæg fra Tobias Madsen, som fortæller om at dykke med type 1 diabetes.

Diabetes Stories

Diabetesforeningens blog med mange blogindlæg skrevet af personer med type 1 diabetes. Her valgt kategori = Diabetes 1.

Instagramprofiler

Diabetes influensers: Der er mange, som bruger deres Instagramprofil til at advokere for livet med type 1 diabetes. Her finder du en liste med nogle forslag. Brug #diabetes #beyonddiabtes

@livmartine (se under blogs)

@jesperback Jesper Bach er en ung mand der kan lide at vandre. Du kan høre et interview med ham på Sukkersygts podcast nr. 8. Hans profil er privat og bruges ikke til at lave advocay for type 1 diabetes.

Websites

Diabetes Strong

Christel Ørum er pæredansk og bor med sin kæreste i USA. Her lever hun af sit website og sin diabetesblog om livet med type 1 diabetes. Hun tilbyder online diabetescoaching. PÅ websitet we der gode tips til at træne og spise god og sund low carb mad. Bloggen er på engelsk, men du kan skrive til hende på dansk.

WebOpskrifter.dk

Opskrifter på mad som er low carb. Websiten er udviklet af Simon Glue, der mange år før hans søn fik type 1 diabetes, skrev opskrifter. Der er 8 madplaner til hele familien, hvor der er skåret ned på kulhydraterne.

Apps

Hedia

Hedia er en diabetes app, der hjælper dig, der bruger insulinpen til at beregne den rigtige mængde bolus insulin, som du skal have. Firmaet er grundlagt af CEO Peter Lucas, som lever med type 1 diabetes.

Gadgets

Dukada Trio

Dukada Trio er en hætte til din insulinpen. Den har en timer på, nålelys, fleksibelt greb og bedre beskyttelse mod sollys. Dukada Trio er udviklet af CEO Jakob Dahl Thomsen, som selv lever med type 1 diabetes.

Netværk

Diabetesnetværket Humleboet

Forening for børn og unge med diabetes. De mødes hvert år i en weekend. Foreningen er stiftet af forældre til børn med type 1 diabetes.

Fysisk geografisk netværk

Gennem Diabetesforeningen har Hanne Bonnet Yderstræde, som er en af veteranerne blandt personer med type 1 diabetes, som en udløber af diabeteskurset, dannet 5 netværksgrupper, en for hver region. Du kan kontakte grupperne via Facebook.

Teater

Er jeg patienten?

Et teaterstykke om at leve med type 1 diabetes. Maria Winther Nørgaard har skrevet monolog og spiller hovedrollen. Da Maria var 23 år skrev hun sammen med en kollega denne teaterforestilling. Stykket er baseret på Marias egne erfaringer men også andres. Læs Teateravisens omtale af stykket.

Bøger

Vi har lavet en oversigt med et et udvalg af bøger om livet med type 1 diabetes.

Diabulimi (en sammensætning af diabetes og bulimi), også kendt som T1ED. Det er en spiseforstyrrelse, hvor mennesker med type 1-diabetes bevidst giver sig selv mindre insulin, end de har brug for, eller helt stopper med at tage det med henblik på vægttab. Diabulimi anerkendes ikke som en formel diagnose af de medicinske eller psykiatriske samfund, men sætningerne “forstyrret spiseadfærd” eller “uordnet spiseadfærd” (DEB i begge tilfælde) og uordnet spisning (DE) er ret almindelige i medicinsk og psykiatrisk litteratur, der behandler patienter, der har type 1-diabetes og manipulerer insulindoser til at kontrollere vægten sammen med udviser bulimisk adfærd (oversat fra Wikipedia).

Har du selv diabulimi? Så søg hjælp hos den person fx læge, som du bedst taler med om sygdom. Det er vigtigt at du får hjælp, hvis du har en spiseforstyrrelse. Du kan også kontakte LMS Landsforeningen mod spiseforstyrrelser og selvskade.