Skaber Go-Pen mere bæredygtig diabetesbehandling?

Go-Pen er en flergangspen som mindsker affaldsmængden og ikke koster mere end en engangspen.

I Type1 er vi optaget af bæredygtig sundhed, både den sociale, den økonomiske og den klimamæssige bæredygtighed. Hvordan kan vi fremme mere bæredygtig diabetesbehandling? Skaber Go-Pens bud på investering i bæredygtig diabetesbehandling det impact investment eller sagt med andre ord, tjen penge på at gøre verden til et bedre sted.

Læsetid: 3 Minutter

I Morgan Stanley beskrives strategien Impact Investements:

“Investing with Impact aims to generate market-rate financial returns while demonstrating positive environmental and/or social impact”.

GO-Pens bud på investering i bæredygtig diabetesbehandling

Det lyder lovende men hvordan ser det ud i praksis når vi taler om type1 diabetes?
Vi besøgte derfor den danske startup virksomhed GO-Pen ApS for at undersøge et konkret bud på en investering som kan føre til en mere bæredygtig diabetesbehandling.

Flergangspen med minimum affald, billig og erstatning til engangspen

GO-Pen har udviklet flergangspen som mindsker affaldsmængden og ikke koster mere end en klassisk engangssprøjte. Den erstatter de engangssprøjter som fortsat anvendes i store dele af verden. Projektet udspringer af en oprigtig indignation over, at de allermest udsatte og ressourcesvage personer med diabetes ikke bare skal slås med sygdommen, men også det allermest usikre og gammeldags udstyr.

Sikre billig og sikker injektionsudstyr til verdens fattigste

Direktøren Ole Kjerkegaard Nielsen fortæller levende historier fra Afrika, om personer som dagligt køber insulin et skud af gangen eller fattige amerikanere med diabetes som vanskeligt kan bruge en sprøjte på grund af gigt i fingrene. Målet for GO-Pen er at hjælpe de allermest udsatte personer med diabetes i USA, Sydamerika, Afrika, Indien og Fjernøsten ved at udvikle sikkert injektionsudstyr som kan konkurrere på pris og kvalitet.

GO-Pen og Novo Nordisk

Virksomheden er ny, men det er erfarne kræfter som står bag. Ole Kjerkegaard Nielsen og Michael E Hansen har begge årelang erfaring fra Novo Nordisk indenfor global bæredygtighed og udvikling af medicinsk udstyr.

Det leder direkte til spørgsmålet om hvorfor Novo Nordisk ikke selv er involveret i et initiativ som dette. Til dette svarer Ole; ”Novo Nordisk kender godt til projektet, men har valgt at fokusere på andre tilgange til at løse dette problem, blandt andet ved at hjælpe personer med diabetes i verdens fattigste lande ved at gøre insulin tilgængelig.

Go-Pen vil kunne anvendes med alle typer af insulin, uanset producent. Det geniale er, at du selv kan fylde pennen fra hætteglas og dermed ikke er bundet til en producent eller emballagetype. Type1 vurderer, at det generiske aspekt af Go-Pen er rationalet bag at Novo Nordisk ikke har involveret sig i projektet.

Ambitionerne er tårnhøje

Lige nu arbejder GO-Pen sammen med Læger uden Grænser om et pilotprojekt i Malaysia, men ambitionerne er tårnhøje. Så snart udstyret er godkendt af den amerikanske lægemiddelstyrelse (FDA), er vejen åbnet for projekter i Sydamerika, Afrika og Indien, da den amerikanske godkendelse accepteres i langt de fleste lande der.

Kan Go-Pen både tjene penge og levere bæredygtighed?

Det er ikke noget nem opgave GO-Pen har sat sig for at løse. Det store spørgsmål er, om de kan holde prisen på fremstilling og distribution så lavt, at det reelt bliver et alternativ til engangssprøjter. Lykkes det, så ligner det et positivt svar på spørgsmålet, at man både kan tjene penge og bidrage til mere bæredygtighed.

Læs mere on Go-Pen her